Voldoende borstvoeding?

Maak jij je zorgen of je wel genoeg borstvoeding produceert en of je baby voldoende voedingsstoffen binnen krijgt?

Vaak is er geen reden tot bezorgdheid. Als je baby goed groeit, voldoende plast en levendig is, krijgt hij genoeg. Hoewel je niet kan controleren hoeveel moedermelk je baby binnenkrijgt tijdens het drinken, kun je wel onderstaande controles uitvoeren.

Controle:
1. Check regelmatig de luier van je baby.
De eerste weken ongeveer 6 natte luiers en 2 tot 5 poepluiers per 24 uur.
Na 6 weken gaat de baby meestal minder poepen, omdat de darmen zijn in staat om alle moedermelk te verteren. Hierdoor blijft weinig of geen afvalstoffen over.

2. Je baby valt na de geboorte af en komt door borstvoeding snel weer aan. Controleer of je baby na ongeveer 2 weken weer terug is op zijn of haar geboortegewicht. Daarna groeit de baby gemiddeld 120 gram per week. Het eerste half jaar groeit de baby het snelst.

3. Je baby is na het drinken tevreden en maakt over het algemeen een levendige indruk.

Als je toch twijfelt over het gewicht van je kind, neem dan contact op met het consultatiebureau of een lactatiekundige.

Voeden op verzoek:
Verder is het goed om te weten dat je het beste je kan voeden “op verzoek”. Hoe meer melk je baby drinkt, hoe meer melk jij produceert. Kinderen die alleen borstvoeding krijgen, regelen dus zelf dat ze voldoende melk krijgen! Hou daarbij vooral de “regeldagen” in de gaten (rond 10 dagen, 6 weken en 3 maanden). Dit zijn dagen waarop de baby onrustig is en vaker aan de borst wil drinken. Omdat je baby groeit, heeft het behoefte aan steeds meer voeding. Tijdens regeldagen zorgt de baby ervoor dat hij/zij die voeding ook krijgt door extra vaak te willen drinken. Neem de tijd om weer op elkaar afgestemd te raken en leg je baby vaak aan en houd het dicht bij je. Na 2 dagen heeft je baby een nieuw ritme gevonden en zal de rust terugkeren.

Kwaliteit van moedermelk:
Moedermelk is altijd van goede kwaliteit, ook als het er waterig uitziet! Zelfs wanneer je moe of ziek bent, heeft borstvoeding de juiste samenstelling. Het bevat dan juist antistoffen tegen de bacteriën waar jij ziek van bent geworden. Hoe moedermelk eruit ziet, hangt af van de leeftijd van de baby en het moment van de dag. Het ziet er soms waterig uit, met een groene of blauwe zweem erover, of juist wit en romig.