De voor- en nadelen
De voor- en nadelen
Voordelen Algemeen
Baby’s en moedermelk zijn voor elkaar gemaakt. Jouw lichaam en dat van je baby zijn afgestemd op het maken, geven en krijgen van melk. Borstvoeding is dan ook de uitgelezen manier om je kind de voeding en veiligheid te geven die het nodig heeft. Je lichaam bereidt zich als vanzelf voor op de komst van jullie baby. Als je kindje klaar is om geboren te worden, is je lichaam klaar om het te voeden.
Enkele voordelen voor de moeder
1. Moedermelk is altijd klaar en is altijd op de juiste temperatuur.
2. Geen gedoe met flesjes steriliseren en opwarmen.
3. Borstvoeding zorgt voor een vlugger herstel van je baarmoeder en beschermt tegen postnatale bloedingen.
4. Je bereikt veel sneller je oorspronkelijk gewicht.
5. Als je minstens drie maanden uitsluitend borstvoeding geeft, is er minder kans op pre-menopauzale borst- en eierstokkanker.
6. Borstvoeding zorgt voor minder kans op osteoporose (= botontkalking) en heupfracturen in de post-menopauzale periode.
Enkele voordelen voor de baby
1. Borstvoeding beschermt tegen infecties: diarree, middenoor- en hersenvliesontsteking, lucht- en urinewegeninfectie, darminfectie,…
2. Borstvoeding beschermt tegen koemelkeiwitallergie.
3. De moedermelk is licht verteerbaar: minder maag- en darmproblemen dan bij flesvoeding.
4. De moedermelk is op elk moment perfect afgestemd op de baby.
5. Borstvoeding verkleint de kans op overgewicht en astma.
6. Innig contact met zijn/haar mama.
7. Draagt bij tot de ontwikkeling van kaak- en tongspieren.
8. Garandeert optimale hygiënische gebruiksomstandigheden.
Voordelen voor je gezin en samenleving
Naast de voordelen voor moeder en baby zijn er ook sociale, ecologische en economische voordelen.
Borstvoeding geven bespaart kosten want kunstmatige flesvoeding is duurder:
1 maand kunstmatige flesvoeding kost 181,34 euro
3 maanden kunstmatige flesvoeding kost 364 euro
6 maanden kunstmatige flesvoeding kost 638 euro
Een kindje dat borstvoeding krijgt, is minder vaak ziek en kost dus minder aan de gezondheidszorg.
Geef je borstvoeding, dan creëer je minder verpakkingsafval.
Mogelijke nadelen aan borstvoeding
1. Je bent zelf meer gebonden want je moet altijd zelf de baby voeden.
Ook ’s nachts is het altijd aan jou om paraat te staan, tenzij je melk afkolft. Schakel daarom je partner in bij andere taken zoals het verversen van de luier, het geven van een badje, etc.
2. Doordat de moedermelk licht verteerbaar is, duurt de verzadiging van de baby meestal iets minder lang dan bij kunstvoeding.
3. Borstvoeding vraagt heel wat energie, neem daarom voldoende rust.
4. Stuwing
Stuwing komt voor tussen de derde en vijfde dag na je bevalling. Je borsten zijn gezwollen en voelen pijnlijk aan. Dit verschijnsel is een hormonale reactie van je lichaam als voorbereiding op de borstvoeding. De typische stuwing na de bevalling verdwijnt ongeveer na achtenveertig uur.
Tip: Door je baby zo snel mogelijk na de bevalling aan te leggen, vermindert de melkopstapeling en dus ook de druk op je borsten. Warme of koude kompressen kunnen ook verlichting brengen.
5. Tepelkloven
Je tepels kunnen erg pijnlijk worden en/of vertonen lelijke kloven. Mogelijke oorzaak is dat je baby tijdens de borstvoeding voornamelijk op de tepel zuigt, en niet op tepel en tepelhof. Vaak ontstaan pijnlijke en gekloven tepels dan weer door irritatie, omdat ze lange tijd vochtig blijven. Ook een onzorgvuldige borsthygiëne kan aan de oorzaak liggen van je tepelkloven.
Tip: Houd je tepels droog met kompressen. Verschoon regelmatig je beha. Tracht in ieder geval een correcte borsthygiëne na te leven. Was je borsten dagelijks. Ook je eigen moedermelk bevat genezende stoffen. Als je na het voeden een druppel op iedere tepel laat drogen, zal je merken dat dit een helend effect heeft op je tepelkloven.
6. Verstopt melkkanaal
Je borsten vertonen een pijnlijke, harde plek. Soms ziet deze plek rood. Eén of meer melkgangen zijn verstopt, waardoor de melk geblokkeerd raakt. Een verstopt melkkanaal ontstaat meestal door een slechte houding bij het zogen of een te strakke voedingsbeha. Verzorg dit goed want het kan leiden tot borstontsteking.
Tip: Verander van houding tijdens het zogen. Leg je kindje zo vaak mogelijk aan, en bied hem steeds eerst de pijnlijke borst aan. Let er op dat hij ze volledig ledigt. Pas dan geef je hem de andere borst. Je kan ook een kompres maken met witte klei of gemberpoeder (bij de apotheek) en op de pijnlijke plaats leggen.
Tip: Draag een goed passende voedingsbeha. Raadpleeg onze maatwijzer.
7. Je blijft op je voeding letten.
Drink niet te veel koffie, thee of cola. Daarin zit cafeïne en dat kan je kind onrustig maken. Eet niet meer dan 2 porties vette vis per week, vanwege kleine hoeveelheden schadelijke dioxines die in vette vis kunnen voorkomen. Eet ook liever geen rivierpaling of roofvis, zoals verse tonijn. Gebruik geen kruiden zoals aloë, senna en kava kava en wees matig met venkel en anijs. Natuurlijk kan een beschuit met muisjes of een kopje venkelthee geen kwaad, maar overdrijf niet.
8. Drink geen alcohol als je borstvoeding geeft.
De schadelijke stoffen uit alcohol komen via de borstvoeding bij je kind terecht. Wil je toch iets met alcohol, drink dan direct na een voeding 1 glas. Wacht dan 3 uur met de volgende voeding, want dan is de alcohol afgebroken.
9. Rook niet.
De schadelijke stoffen uit tabak, zoals nicotine komen via borstvoeding bij het kind terecht. Ook produceer je minder melk als je rookt. Daarnaast komt het voor dat kinderen, die borstvoeding krijgen van rokende moeders, extreem veel huilen of last hebben van darmkrampen.
10. Hou rekening met medicijngebruik.
Overleg met de huisarts en lactatiekundige over eventueel medicijngebruik in combinatie met borstvoeding. De meeste medicijnen gaan samen met borstvoeding. Zoek eventueel met de arts naar een alternatief.