Bakerpraatjes

Er bestaan heel wat “Bakerpraatjes” over het geven van borstvoeding. Wat dacht je van deze?

Er zitten niet genoeg voedingsstoffen in moedermelk
– NIET WAAR
In moedermelk zitten voldoende voedingsstoffen. Drinkt je baby vaak genoeg en voldoende dan wordt er voldoende melk geproduceerd. Het is wel belangrijk om je borst goed leeg te laten drinken.

Borstvoeding geven is vermoeiend
– NIET WAAR
Borstvoeding geven kost energie, maar het is uit onderzoek gebleken dat wanneer vrouwen langdurig borstvoeding geven ze op den duur minder bezorgd en minder gespannen zijn. Tijdens het geven van borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij, hierdoor voelen moeders die borstvoeding geven zich vaak rustiger. Zo kun je genieten van deze uitrust momenten. Ook baby’s die geen borstvoeding krijgen moeten gevoed worden.

De eerste paar dagen na de bevalling heb je nog geen melk
– NIET WAAR
De eerste dagen na de bevalling heb je nog niet veel melk, maar dit is ook nog niet nodig. De eerste melk, colostrum bevat veel eiwitten, mineralen en afweerstoffen. De eerste dagen na de bevalling drinkt je baby ongeveer 7 tot 14 ml per borstvoeding. Het maagje van je baby is ook nog heel klein.

Als je moeder geen borstvoeding kon geven kan jij het ook niet
– NIET WAAR
Iedere vrouw is verschillend maar ook iedere bevalling is verschillend. Het kan zelfs zo zijn dat het bij jou de eerste keer niet lukte om borstvoeding te geven en dat het bij je tweede kindje prima gaat.

Je moet opletten met wat je eet als je borstvoeding geeft
– NIET WAAR
Zorg voor voldoende gezonde voeding voor jezelf. Voor je baby hoef je je voedingspatroon niet aan te passen. At je altijd al gekruid eten, als je borstvoeding geeft kun je dit gerust blijven doen. Let wel op matig gebruik van cafeïne (koffie, thee, cola) en vette vis (als je vaker dan 2x in de week vette vis zou eten).

Je borsten moeten vol aanvoelen anders heb je onvoldoende melk
– NIET WAAR
De eerste dagen na de bevalling voelen je borsten vaak nog zacht aan, de melkproductie moet nog op gang komen. Dit betekend niet dat je baby niet genoeg krijgt. Je baby heeft deze dagen nog maar weinig borstvoeding nodig. Als de borstvoeding gereguleerd is, zullen je borsten ook niet meer vol aanvoelen.

Je borsten worden lelijk van borstvoeding geven
– NIET WAAR
Je borsten worden niet lelijk van het geven van borstvoeding. Het is wel belangrijk een goede voedingsbh aan te schaffen. Een goed passende voedingsbh geeft ondersteuning tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode.

Je moet grote borsten hebben om borstvoeding te kunnen geven
– NIET WAAR
Het is echt niet nodig om grote borsten te hebben om borstvoeding te kunnen geven. Grote borsten hebben meer vetweefsel dan kleinere borsten, maar dat zegt niets over het geven van borstvoeding. Ook met kleine borsten kun je prima borstvoeding geven.